Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2006 13:58 - Птица от приказките
Автор: pti Категория: Технологии   
Прочетен: 9415 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2006 16:01


image
"Остров Мавриций е бил създаден много преди Бог да сътвори рая и му е служил за модел". Така го е описал писателят Марк Твен през април 1896 г.

Мавриций е островна държава с площ 2 045 кв. Км. Намира се в югозападната част на Индийския океан, източно от о-в Мадагаскар. Включва остров Мавриций и по-малките Родригес, Агалега, Каргадос - Карахос и други. Островите са с вулканичен произход.

Този райски остров е колонизиран от холандците през 1598 г. Те донасят захарната тръстика и елените, но унищожават абаносовите гори и птицата Додо - днешен символ на острова.

image


ДОДО
е името на изчезнала вече птица. Мавританският вид някога е населявал горите на остров Мавритания. Размерът на птицата е колкото на пуйка, а клюнът има форма на кука. Краката й са жълти, къси и дебели, а крилете и опашката са недоразвити, поради което птицата не може да лети. Носи по едно яйце в гнездо, построено директно върху земята. За пръв път Додо е видяно от холандски изследователи през 1598 г., които определят птицата като ленива и неплашеща се от човека. За последен път Додо е видяно през 1681 г. Изчезването на този вид се отдава най-вече на домашните животни на заселниците, като например прасетата, които след като избягат на свобода най-често се ориентират към залесени територии, а именно в такива гнезда изчезналата птица, чиито яйца са били често счупвани и изяждани. Изчезването е повод за международния идиом “Мъртъв като Додо”.
МНОГО ГОЛЯМ ГЪЛЪБ

Как изглежда Додо? Те се отличавали с внушителни размери На ръст достигали до 1м. Издутата му форма на тялото с къси крилца говорят, че Додо не лети. Движели са се по земята и били много бавни. Когато им предстояло да се спасява от опасност, тялото му се тресяло при бяг, а корема се търкал в камъните. Краката на птицата била с четири палци.Имали дълги шии, а гръдта им била красиво обагрена, като при фазаните.
Гласа на Додо никой не е записвал, но има основания да се предполага, че самата дума "додо" е свързано с подражание на техния глас, разбира се ако не е производно на португалското "duodo", което означава идиот
 Говори се, че Додо правели впечатление на домашни птици, но не могли да бъдат отглеждани. Те доверчиво подхождали към човека, но когато се опитвали да ги опитомят, започвали да плачат, и категорично да отказват всякаква храна, докато ... накрая умират 
 
КРАЙ НА СПОКОЙНИЯ ЖИВОТ image Както вече се  
разбра, тази голяма тежка птица не е можела да лети.
 В действителност на неголемите острови, където няма сухоземни хищници
 много птици постепенно,
от поколение на поколение 
изгубват способността си за летене. Спокойния живот на тази птица завършил когато човека започнал да се намесва активно в живота на острова.

Свине, кози, котки, кучета .... , донесени от португалците 
   През 1638 г. холандци направили на острова укрепления, където заживели заедно с котките и кучетата си.
Много от другите донесени домашни животни подивявали. Свинете, а заедно с тях котките и кучетата започнали за изяждат яйцата и малките на .
 Много бързо и  мореплавателите разбрали, че птицата може да се яде и, че могат изгодно и лесно да се сдобиват с храна. Били достатъчни три такива птици, за да се нахрани целия екипаж на кораба. За едно плаване били достатъчни 30-40 осолени дронта. Така привикнали към това, че трюмовете били пълнени до върха 
От този момент нататък на Додо (Raphus cucullatus) му оставали 50 години живот....
 Възрастните птици били унищожавани от хората, малките и яйцата от котки, свине и кучета.
Последното споменаване за птицата Додо от о.Мавриций се отнася към 1681 г. 
В 1693 г. Додо за първи път не попада в списъка с животните на о.Мавриций, така че това може да се счита за времето на окончателното изчезване на вида 
 Скоро за Додо вече са забравили и всички  жители на острова..... 

Жалки останки ...

Учени заявиха, че са открили част от скелет на додо, голямата нелетяща птица, живяла на остров Мавриций и изчезнала напълно преди 300 години, съобщава Би Би Си. Един от изследователите обявил, че това е първия път, когато са открити напълно запазени кости, които могат да дадат информация за начина на живот на птицата, която е била унищожена изцяло от европейските заселници на острова. Никога не е откриван цял скелет на додо, а последният комплект кости бил унищожен при пожар в музей в Оксфорд през 1755 г.
"Това е великолепна колекция", казва д-р Джулиан Хюм, изследовател към Музея по естествена история в Лондон и член на екипа, открил находката. "Шансовете изцяло да се съхрани цяла кост превръщат откриването й в забележително събитие, а тук имаме цял комплект от тях", заявил ученият.
Д-р Хюм посочва, че предишни фрагменти от кости са били откривани по случайност, без да се отделя внимание на други вкаменелости от додо около тях. Находката включва цяла бедрена кост и четири кости от крака, както и части от черепи, клюнове, гръбначни прешлени и други. Пред Би Би Си д-р Хюм посочил, че не само са открили голяма част запазени фрагменти от скелета на додо, но и много компоненти от околната среда на птицата преди идването на човека. Екипът учени открили и хиляди листа, дървесина, полени, семена на дървета и храсти, включително известното "дърво на додо" тамбалакока, чиито плодове са служили за основна храна на птицата.
Находките са част от  продължаващ проект, започнат миналата година, когато учени намериха стотици кости на додо в югоизточната част на Мавриций. Костите, за които се смята, че са най-малко на 2000 години, включваха части от клюнове и останките на пиленца на додо.

ДОДО ЖИВЕЕ В ПРИКАЗКИТЕ

Додо така би си и оставанала за болшинството от хората съвършено неизвестна "мъртва" птица, ако не беше се появила на страниците на "Алиса в страната на чудесата" от английския писател Луис Карол. Дронт, в качеството си не на най-главния герой, но е един от най-колоритните персонажи. 
 Появила се е птицата там, не защото авторът на световно известното произведение се е увличал от палеонтология или е бил защитник на изчезващите видове. Известно е, че Додо е прозвище на знаменития писател. Писателят заеквал и истинската си фамилия Доджсон произнасял като До-до-жсон.
 Птицата в "Алиса в страната на чудесата" се появява като пародия на самата себе си. Както Луис Карол е бил необикновен човек, така и изкопаемата птица Дронт при него се е получила необикновено запомнящ се образ.
image
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - :)))
18.10.2006 15:58
Dodo!
цитирай
2. pti - За пръв път
18.10.2006 17:44
чух за Додо в един филм - един писател пишеше детски приказки :)), дъщеричката му много сладка :)) си имаше такава плюшена играчка... :)))
А наскоро даваха филм за птицата по Дискавъри или Джеографик ;P, естествено с възстановки хехе :)
цитирай
3. amrak - :)) чичо Додо..
19.10.2006 18:54
хих.. така викам на един колега от работата / Жоро /.. голям приятел ми е.. днес го бъзгам .. цицо Доодооо.. и сетих за твоя пост :)))))))
и ПтиПти.. be carefull.. в блога доста маци се навъртат ;p
цитирай
4. pti - Прати им
19.10.2006 22:13
Силвестър да им разкаже как си загуби опашката :))

хихих

цитирай
5. amrak - хихи (:
20.10.2006 00:37
... мяуууууу ;p
цитирай
6. анонимен - Човекът като унищожител на природата
28.10.2006 13:19
Много видове са изчезнали или изчезват под натиска на глупостта човешка.По-могъщи и разпространени животни, като тигрите и торбестите животни например.Какво да говорим за ендемичен вид,обитавал остров с площ 2000 кв.км.
Лошото е че няма кой да контролира самите хора.
И заради това птицата додо ще остане символ на вредителството, което можем да нанесем ние човеците на природата.

От Ангел.
цитирай
7. анонимен - додо е хубав гълъб
14.02.2008 21:41
Историята на Додо е много тъжна . Човешките грешки я заличават от земята завинаги.Сега хората съжаляжат но Додо няма да се върне.
цитирай
8. анонимен - ДОДО
14.02.2008 21:49
Историята на Додо е много тъжна . Човешките грешки я заличават от земята завинаги.Сега хората съжаляжат но Додо няма да се върне.Хората са я обили за разжлечение.Хората са я намерили на остров Мавриций през 1598 година и след сто години тя изчезнала през 1681 година.Никои не осъзнаваше ,че тя ще изчезне ,но пак са я убивали
цитирай
9. анонимен - Counter-Strike
14.02.2008 21:52
Counter-Strike
цитирай
10. анонимен - DODO
28.02.2008 17:29
На мен приятелите ми викат Додо от години.Много ми става мъчно като чета историята на тази птица.Но са много малко хора знаят ,че тази птица се е хранела като е забивала глава и клюн в земята.
цитирай
11. анонимен - dodo
01.03.2008 15:35
не може ли в предвид напредъка в клонирането да се направи едно поколение, което да е показател на човешкото покушение над различните изчезнали видове
цитирай
12. анонимен - asd
02.03.2008 21:26
:):):):):)
цитирай
13. анонимен - додо
20.05.2008 15:43
тази прица на никого не е вредяла на никого не е трябвало да я убиват :(
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: pti
Категория: Лични дневници
Прочетен: 757839
Постинги: 182
Коментари: 970
Гласове: 9058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930